Noc vědců opět zavítala na ICRC. Odhalila překvapivé Proměny, které se odehrávají ve světě kolem nás

Jeden večer, desítky míst napříč celým Českem a pestrý program pro děti i dospělé, který představil vědu zábavným a hravým způsobem. Noc vědců se vrátila a 27. září zavítala do všech velkých českých měst. Jedna z největších tuzemských vědeckých akcí se letos inspirovala dílem Franze Kafky a za hlavní téma si zvolila Proměnu. Návštěvníky čekaly interaktivní pokusy, zábavné hry a kvízy, napínavé projekce i přednášky nabité překvapivými objevy. A ICRC bylo opět u toho. Prohlídky svých pracovišť a seznámení návštěvníků se svým výzkumem si připravily týmy z Centra translační medicíny ICRC, konkrétně tým Buněčné a molekulární imunoregulace a Mechanobiologie onemocnění.

Provedli jsme vás celoživotní cestou imunitního systému člověka

Tým Buněčné a molekulární imunoregulace pod vedením Mgr. Jana Friče, Ph.D., MHA, vzal nadšené posluchače na průzkum fascinující proměny imunitního systému přes dospělost až po stáří. Jak se v průběhu našeho života vyvíjí obranné mechanismy našeho těla, jak se zvládnou přizpůsobovat změnám a proč jsou někdy oslabené, co je pro ně klíčové a co zapříčiňuje jejich změnu, se teorií a praxí dozvěděly desítky nadšených návštěvníků.

Ukázali jsme vám metamorfózu v mechanobiologii

Jakoukoliv buňku lidského těla umějí naši vědci v laboratorní misce proměnit na buňku kmenovou a následně přeměnit zpět na buňku podle vašeho výběru! Tato metamorfóza jim poskytuje prakticky nevyčerpatelný zdroj materiálu pro výzkum biologických procesů a nemocí, včetně kardiovaskulárních chorob a rakoviny. S výzkumníky z týmu Mechanobiologie onemocnění si návštěvníci vyzkoušeli světelnou i fluorescenční mikroskopii, kultivaci buněk, plnění boxu s hroty a také si mohli zažít, jak funguje stroj na natahování buněk.

 

Martina Jelínková
martina.jelinkova@fnusa.cz