Vědci z ICRC prezentovali výzkum kmenových buněk v Hamburku na ISSCR, komise ocenila Pavla Šimaru

Výsledky svého výzkumu vyjeli výzkumníci z Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC) prezentovat na výroční konferenci Mezinárodní společnosti pro výzkum kmenových buněk (ISSCR) do německého Hamburku. Práce jednoho z našich vědců, Pavla Šimary, věnující se mechanosenzitivitě ribonukleoproteinů a jejich vlivu na heterogenitu kolonií pluripotentních kmenových buněk, získala ocenění odborné komise.

Práci Pavla Šimary vybrala komise na ISSCR jako jednu z nejlepších. Konkurence byla obrovská, zaslaných abstraktů bylo přes 1500

Výroční konference Mezinarodní společnosti pro výzkum kmenových buněk (ISSCR), založené v roce 2002, se v letošním roce konala v Hamburku, hanzovním městě obchodu, červených cihel a všudypřítomných cyklistů.

Mezi více nez třemi tisíci vědci na konferenci ICRC, společné pracoviště Fakultní nemocnice u sv. Anny a Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, reprezentovali Pavel Šimara a Vladimír Vinarský z týmu Mechanobiologie onemocnění z Centra translační medicíny, a Tereza Souralová z Centra buněčného a tkáňového inženýrství. Jejich příspěvky se věnovaly vlivu mechanických stimulů na vlastnosti mRNA v kmenových buňkách, maturaci kardiomyocytů a kontroly kvality pigmentových buněk retiny, derivovaných z kmenových buněk.

V letošním roce se v programu poprvé objevila sekce věnovaná mechanobiologii. Tento krok odráží rostoucí uvědomění napříč vědeckou komunitou ohledně důležitosti mechanického signalování pro správnou funkci buněk a vlivu mechanického stresu na poškození DNA. Kvalita práce Pavla Šimary zaujala vědeckou komisi natolik, že ji z více než 1500 zaslaných abstraktů vybrala mezi čtyřicet nejlepších k ocenění cestovním grantem (2024 Travel Awards). Za celé ICRC moc gratulujeme!

Kmenové buňky nejen pomáhají pochopit molekulární mechanismy vývoje organismu a nemocí, ale jsou také budoucím zdrojem buněčného materiálu k transplantacím. Příkladem bylo vystoupení pacienta, kterému byla už ve čtyřiceti letech diagnostikována Parkinsonova choroba. „Díky transplantaci neuronů je nyní schopen se o sebe nejen postarat, ale i pracovat na poloviční úvazek. Lepší příklad toho, že mají hodiny strávené v laboratoři smysl, těžko hledat,“ uvedl oceněný vědec Pavel Šimara.

Oceněný výzkumník Pavel Šimara se v týmu Mechanobiology of Disease věnuje výzkumu kmenových buněk.